Passion Fruit Peel in Growing Rabbits Feed

Thalles Ribeiro Gomes, Ednardo Rodrigues Freitas, Pedro Henrique Watanabe, Ana Carolina Sampaio Ferreira, Leila Maria de Sousa Tavares

Resumo


The use of alternative foods for rabbits aims to reduce production costs, due to their ability to extracting nutrients from non-conventional feeds. Thus, passion fruit peel (PFP) appears as a potential use in feeding rabbits. This study aimed to determine the chemical and energetic composition of PFP and evaluate the effects of inclusion for growing rabbits. For the digestibility trial, 24 rabbits were distributed between two treatments (reference ration and test ration, composed of 70% reference ration and 30% PFP) with 12 replications of one animal per plot. For the performance trial, 120 rabbits were distributed within a randomized block design, in a 5x2 factorial arrangement, with 5 levels of inclusion of PFP (0, 8, 16, 24, 32%) and 2 sexes (male and female) corresponding to a total of 10 treatments with 12 replications each. PFP had 10.99% CP, 6.25% EE, 47.40% ADF, 54.66% NDF and 4,156.50 kcal DE/kg, on a dry matter. The inclusion of PFP did not influence the final weight and weight gain of rabbits, however it was observed that rabbits fed at the level of 32% inclusion of PFP consumed less amount of feed, with no negative effect on performance. Decreased cholesterol and triglyceride levels were observed in relation to control and an increase of creatinine in rabbit’s blood. As there was an improvement in the economic parameters without affecting the performance and carcass characteristics, it’s recommended to include this ingredient up to level of 32% in the feed for growing rabbits.

Palavras-chave


Agroindustry byproduct. Cholesterol. Oryctolagus cuniculus. Passiflora edulis. Performance.

Texto completo:

PDF (English)

Referências


AOAC International. Official Methods of Analysis, 18th ed. AOAC International, Gaithersburg, MD. United States, 2005.

ARAÚJO, B.V.; BRAGA, A.; MEDEIROS, T.P. Investigação da atividade antihiperglicemiante da farinha da casca de Passiflora edulis Sims, Pacifloraceae, em ratos diabéticos induzidos por aloxano. Revista Brasileira de Farmacognosia, v. 20, n. 2, p. 186-191, 2010.

ARRUDA, A.M.V. et al. Importância da fibra na nutrição de coelhos. Semina: Ciências Agrárias. v. 24, n. 1, p. 181-190, 2003.

BLASCO, A.; OUHAYOUN, J. Harmonization of criteria and terminology in rabbit meat research. Revised proposal. World Rabbit Science. v. 4, n. 2, p. 93-99.,1996.

BEZERRA, B.M.O. et al. Fatores inerentes às fases de creche, crescimento e terminação influenciam marcadores da atividade muscular, do metabolismo proteico e do estresse oxidativo em suínos. Revista Brasileira de Medicina Veteterinária. v. 38, n. 4, p. 371-376, 2016.

CAZARIN, C.B.B. et al. Capacidade antioxidante e composição química da casca de maracujá (Passiflora edulis). Ciência Rural. v. 44, n. 9, p. 1699-1704, 2014.

COELHO, A. A.; CENCI, S. A.; RESENDE, E. D. Rendimento em suco e resíduos do maracujá em função do tamanho dos frutos em diferentes pontos de colheita para o armazenamento. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais. v. 13, n. 1, p. 55-63, 2011.

CÓRDOVA, K. R. V. et al. Características físico-químicas da casca do maracujá amarelo (Passiflora edulis flavicarpa Degener) obtida por secagem. Boletim Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos. v. 23, n. 2, p. 221-230, 2005.

CRUZ, B.C.C. et al. Silagens de capim elefante com diferentes proporções de casca desidratada de maracujá em dietas de cordeiros Santa Inês. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. v.12, n.1, p.107-116, 2011.

DA SILVA, E.C.O. et al. Obtaining and characterization of passion fruit albedo flour (Passiflora edulis f. Flavicarpa) for food use. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. v. 11, n. 3, p. 69- 74, 2016.

DE BLAS, C.; WISEMAN, J. The nutrition of the rabbit. 2th ed. Cambridge: CAB International, Spain. 325p, 2010.

DIAS, D.G. et al. Production and postharvest quality of irrigated passion fruit after n-k fertilization. Revista Brasileira de Fruticultura. v. 39, n. 3, e-553, 2017.

FIALHO, E. T. et al. Utilização da cevada suplementada com óleo de soja para suínos em crescimento e terminação. Pesquisa Agropecuária Brasileira. v. 27, n. 10, p. 1467-1475, 1992.

GIROTTO, C. et al. Effect of chitosan consumption in lipidic parameters, glycemics and intestinal microflora in rats Wistar. Revista Brasileira de Análises Clinicas. v. 49, n. 2, p. 170-175, 2017.

GOMES, T.R. et al. Dehydrated cashew apple meal in the feeding of growing rabbits. Semina: Ciências Agrárias. v. 39, n. 2, p. 757-770, 2018.

GROSSELI, M. et al. Uso da polpa e da casca do maracujá (Passiflora Edulis F. Flavicarpa) sobre o colesterol em coelhos com hipercolesterolemia experimental. Revista Pesquisa e Inovação Farmacêutica. v. 6, n. 2, p. 12-20, 2014.

LIMA, P.J.D.O. et al. Dried brewers grains in growing rabbits: nutritional value and effects on performance. World Rabbit Science. v. 25, p. 251-260, 2017.

LOUSADA JÚNIOR, J.E. et al. Caracterização físico-química de subprodutos obtidos do processamento de frutas visando seu aproveitamento na alimentação animal. Revista Ciência Agronômica. v. 37, n. 1, p. 70-76, 2006.

MARIA, B.G. et al. Digestibilidade da polpa cítrica desidratada e efeito de sua inclusão na dieta sobre o desempenho de coelhos em crescimento. Acta Scientiarum Animal Sciences. v. 35, p. 85-92, 2013.

MATTERSON, L.D. et al. The metabolizable energy of feed ingredients for chickens. Research Report. v. 7, n. 1, p. 11-14, 1965.

MELETTI, L.M.M. Avanços na cultura do maracujá no Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura. v.33 (spel), p.83-91, 2011.

MELO, W.O. Utilização de subprodutos agroindustriais na alimentação de coelhos. Revista Eletrônica Nutritime. v. 8, n. 1, p. 1391-1400, 2011.

OLIVEIRA, T.T. et al. Efeito de diferentes doses de rutina sobre lipídeos no soro de coelhos machos e fêmeas. Revista Brasileira de Análises Clínicas. v. 36, n. 4, p. 213-215, 2004.

PEREZ, J.M. et al. European reference method for in vivo determination of diet digestibility in rabbits. World Rabbit Science. v. 3, n. 3, p. 41-43, 1995.

PRASTIYA, R.A. et al. Red Dragon Fruit Peel (Hylocereus polyrhizus) in Rabbit Nutrition. The Indian Veterinary Journal. v. 96, n. 10, p. 36 – 38, 2019.

RAO, D.R. et al. Effect of weaning and slaughter ages on rabbit meat production II. carcass quality and composition. Journal of Animal Science. v. 46, n. 3, p. 578-583. 1978.

RETORE, M. et al. Efeito da fibra de coprodutos agroindustriais e sua avaliação nutricional para coelhos. Arquivos Brasileiros de Medicina Veterinária e Zootecnia. v. 62, n. 5, p.1 232-1240, 2010.

REZENDE, F.A.; GROFF, A.M. Composição química da casca de maracujá azedo (Passiflora edulis sims f. Flavicarpa degener) e suas possíveis utilizações. Anais Eletrônico. v. 1, p. 1-1, 2015.

SILVA, D.C. et al. Pectim from Passiflora edulis shows anti-inflammatory action as well as hypoglycemic and hypotriglyceride micproperties in diabetic rats. Journal of Medicinal Food. v. 14, n. 10, p. 1118-1126, 2011.

SOUZA, M.W.S.; FERREIRA, T.B.O.; VIEIRA, I.F.R. Centesimal composition and functional technological properties of passion fruit rind flour. Alimentos e Nutrição. v. 19, n. 1, p. 33-36, 2008.

SPINELLI, M.O. et al. Estudo dos analitos bioquímicos no plasma de coelhos (Nova Zelândia) mantidos no biotério da Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo. Revista da Sociedade Brasileira de Ciência em Animais de Laboratório. v. 1, n. 2, p. 163-168, 2012.

TOLEDO, R.C.L. et al. Efeito da ingestão da polpa de manga (Mangifera indica L.) sobre os parâmetros bioquímicos séricos e integridade hepática em ratos. Bioscience Journal. v. 29, n. 2, p. 516-525, 2013.

VILLAMIDE, M.J. Methods of energy evaluation of feeds ingredients for rabbits and their accuracy. Animal Feed Science and Technology. v. 57, n. 3, p. 211-223, 1996.

ZANATTA, C. P. et al. Fatores que regulam o consumo e a preferência alimentar em cães. Scientia Agraria Paranaensis. v. 15, n. 2, p. 109-114, 2016.




Revista Ciência Agronômica ISSN 1806-6690 (online) 0045-6888 (impresso), Site: www.ccarevista.ufc.br, e-mail: ccarev@ufc.br - Fone: (85) 3366.9702 - Expediente: 2ª a 6ª feira - de 7 às 17h.