Essential oils in the control of Colletotrichum gloeosporioides f. Sp. cepae in onion seeds

Maria Isabel Ordonez Lozada, Patricia Pereira da Silva, Ricardo Borges Pereira, Warley Marcos Nascimento

Resumo


Anthracnose, one of the major diseases in the onion, is caused by the fungus Colletotrichum gloeosporioides f. sp. cepae. The main strategy for controlling this fungus is by the use of fungicide, with this technique being used on the majority of crops. Currently, methods of disease control are being studied that are less aggressive to the environment, with the use of essential oils proving to be an alternative. As such, the aim of this study was to evaluate the direct effect of the essential oils of basil (Ocimum basilicum), lemongrass (Cymbopogon citratus (DC) Stapf.), sage (Salvia officinalis), thyme (Thymus vulgaris) and citronella (Cymbopogon winterianus) as an alternative in the control of the fungus C. gloeosporioides f. sp. cepae, in addition to determining its effect on the physiological quality of onion seeds. The essential oils of lemongrass and sage did not affect the physiological quality of the onion seeds, and all the essential oils used helped to inhibit spore germination in C. gloeosporioides f. sp. cepae. The essential oils of thyme, lemongrass and citronella at a concentration of 2000 ppm completely inhibited mycelial growth in the fungus. Treatment with the essential oil of lemongrass in seeds inoculated with the pathogen gave greater protection against fungal attack.


Palavras-chave


Allium cepa; Physiological quality; Conidial germination; Mycelial growth

Texto completo:

PDF

Referências


ARAÚJO NETO, A. C.; ARAÚJO, P. C. Atividade antifúngica do óleo essencial de citronela em sementes de Erva-doce (Foeniculum vulgare Mill.). Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimiento Sustentável, v. 7, n. 1, p. 189-195, 2012.

BLANK, A. F. et al. Caracterização morfológica e agronômica de acessos de manjericão e alfavaca. Horticultura Brasileira, v. 22, n. 1, p. 113-116, 2004.

BLANK, A. F. et al. Influence of season, harvest time and drying on Java citronella (Cymbopogon winterianus Jowitt) volatile oil. Revista Brasileira de Farmacognosia, v. 17, n. 4, p. 557-564, 2007.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. AGROFIT: sistema de agrotóxicos fitossanitários. Brasília, DF, 2003. Disponível em: . Acesso em: 2 jul. 2018.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Regras para análise de sementes. Brasília, DF, 2009. 399 p.

BRITO, N. M. et al. Efeitos de óleos essenciais na germinação de sementes de Cereus jamacaru. Revista Ciência Agronômica, v. 5, n. 2, p. 207-211, 2010.

BRUNELLI, K. R. et al. Effect of culture media and light exposure on the sporulation of Cercospora zeae-maydis. Summa Phytopatologica, v. 32, n. 1, p. 92-94, 2006.

COSTA, C. J.; TRZECIAK, M. B.; VILLELA, F. A. Potencial fisiológico de sementes de brássicas com ênfase no teste de envelhecimento acelerado. Horticultura Brasileira, v. 26, n. 2, p. 144-148, 2008.

CRUZ, M. E. S. et al. Efeito do óleo essencial de Cymbopogon citratus (capim-limão) no crescimento micelial de fungos fitopatogênicos. Summa Phytopathologica, v. 23, n. 1, p. 63-65, 1997.

FERREIRA, D. F. Sisvar: um programa para análises e ensino de estatística. Revista Symposium, v. 6, n. 1, p. 36-41, 2008.

GOMES, R. S. S. et al. Eficiência de óleos essenciais na qualidade sanitária e fisiológica em sementes de feijão-fava (Phaseolus lunatus L.). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 18, n. 1, p. 279-287, 2016.

GUIMARÃES, L. G. L. et al. Influência da luz e da temperatura sobre a oxidação do óleo essencial de capim-limão (Cymbopogon citratus (DC.) stapf.). Química Nova, v. 31, n. 6, p. 1476-1480, 2008.

HILLEN, T. et al. Atividade antimicrobiana de óleos essenciais no controle de alguns fitopatógenos fúngicos in vitro e no tratamento de sementes. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 14, n. 3, p. 439-445, 2012.

ITAKO, A. T. et al. Controle de Cladosporium fulvum em tomateiro por extratos de plantas medicinais. Revista Arquivos do Instituto Biológico, v. 76, n. 1, p. 75-83, 2009.

MACHADO, A. Q. et al. Potencial do uso da restrição hídrica em testes de sanidade de sementes de algodoeiro. Fitopatologia Brasileira, v. 32, n. 5, p. 408-414, 2007.

MAGALHÃES, C. R. I. et al. Óleos essenciais na emergência de grãos de milho (Zea mays L.). Enciclopédia Biosfera, v. 10, n. 19, p. 228-349, 2014.

MAGUIRE, J. D. Speed of germination-aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Science, v. 2, p. 176-177, 1962.

MARTINEZ-VELAZQUEZ, G. A. et al. Acaricidal effect and chemical composition of essential oils extracted from Cuminum cyminum, Pimenta dioica and Ocimum basilicum against the cattle tick Rhipicephalus (Boophilus) microplus (Acari: Ixodidae). Parasitology Research, v. 108, n. 2, p. 481-487, 2011.

MIRANDA, C. A. S. F. et al. Atividade alelopática de óleos essenciais de plantas medicinais na germinação e vigor de aquênios de alface. Semina: Ciências Agrárias, v. 36, n. 3, p. 1783-1798, 2015. Suplemento 1.

NASCIMENTO, L. C.; NERY, A. P.; RODRIGUES, L. N. Controle de Colletotrichum gloeosporioides em mamoeiro, utilizando extratos vegetais, indutores de resistência e fungicida. Acta Scientiarum. Agronomy, v. 30, n. 3, p. 313-319, 2008.

OLIVEIRA, J. B. S. et al. Homeopatias de óleos essenciais sobre a germinação de esporos e indução de fitoalexinas. Revista Ciência Agronômica, v. 48, n. 1, p. 208-215, 2017.

PEREIRA, R. B. et al. Extrato de casca de café, óleo essencial de tomilho e acibenzolar-S-metil no manejo da cercosporiose-do-cafeeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 43, n. 10, p. 1287-1296, 2008.

PEREIRA, R. B. et al. Potential of essential oils for the control of Brown eye spot in coffee plants. Ciência e Agrotecnologia, v. 35, n. 1, p. 115-23, 2011.

RADÜNZ, L. L. et al. Influência da temperatura do ar de secagem no rendimento do óleo essencial de hortelã-comum (mentha x villosa Huds). Engenharia na Agricultura, v. 14, n. 4, p. 250-257, 2006.

SEIXAS, P. L. et al. Controle fitopatológico do Fusarium subglutinans pelo óleo essencial do capim citronela (Cymbopogon nardus L.) e do composto citronelal. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 13, p. 523-526. 2011.

SILVA, A. C. et al. Efeito in vitro de compostos de plantas sobre o fungo Colletotrichum gloeosporioides Penz. isolado do maracujazeiro. Ciência e Agrotecnologia, v. 33, p. 1853-1860, 2009.

SIMONETO, E. L.; CRUZ-SILVA, C. T. Alelopatia de sálvia sobre a germinação e o desenvolvimento do milho, tomate e girassol. Revista Cultivando o Saber, v. 3, n. 3, p. 48-56, 2010.

SOYLU, E. M.; KURT, S.; SOYLU, S. In vitro and in vivo antifungal activities of the essential oils of various plants against tomato grey mould disease agent Botrytis cinerea. International Journal of Food Microbiology, v. 143, n. 3, p. 183-189, 2010.

STEFFEN, R. B.; ANTONIOLLI, Z. I.; STEFFEN, G. P. K. Efeito estimulante do óleo essencial de eucalipto na geminação e no crescimento inicial de mudas de Eucalyptus grandis. Pesquisa Florestal Brasileira, v. 30, n. 63, p. 100-206, 2010.

XAVIER, M. V. A. et al. Viabilidade de sementes de feijão caupi após o tratamento com óleo essencial de citronela (Cymbopogon winterianus Jowitt). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 14, p. 250-254, 2012.




Revista Ciência Agronômica ISSN 1806-6690 (online) 0045-6888 (impresso), Site: www.ccarevista.ufc.br, e-mail: ccarev@ufc.br - Fone: (85) 3366.9702 - Expediente: 2ª a 6ª feira - de 7 às 17h.