Development of quality index method for eviscerated and non-eviscerated octopus (Octopus insularis)
Resumo
Palavras-chave
Texto completo:
PDFReferências
ÁLVAREZ, A. et al. The influence of starvation time prior to slaughter on the quality of commercial-sized gilthead seabream (Sparus aurata) during ice storage. Aquaculture, v. 284, n. 1/4, p. 106-114, 2008.
AMARAL, G. V.; FREITAS, D. G. C. Método do índice de qualidade na determinação do frescor de peixes. Ciência Rural, v. 43, n. 11, p. 2093-2100, 2013.
ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS. Official methods of analysis: manual. 18. ed. United States, 2005. 771 p.
ATREA, I. et al. Combined effect of vacuum-packaging and oregano essential oil on the shelf-life of Mediterranean octopus (Octopus vulgaris) from the Aegean Sea stored at 4ºC. Food Microbiology, v. 26, n. 2, p. 166-172, 2009.
BARBOSA, A.; VAZ-PIRES, P. Quality index method (QIM): development of a sensorial scheme for common octopus (Octopus vulgaris). Food Control, v. 15, n. 3, p. 161-168, 2004.
BOGDANOVIC, T. et al. Development and application of quality index method scheme in a shelf-life study of wild and fish farm affected bogue (Boops boops, L.). Journal of Food Science, v. 77, n. 2, p. 99-106, 2012.
BRAGA, M. S. C. et al. Histórico e descrição da pesca do polvo, Octopus cf. vulgaris, com potes, no estado do Ceará. Arquivo de Ciências do Mar, v. 40, n. 2, p. 5-13, 2007.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Laboratório Nacional de Referência Animal. LANARA. Métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes. Brasília, 1981. xi, 5 p.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Portaria 185. 1997. Disponível em: . Acesso em: 12 dez. 2015.
ESTEVES, E.; ANÍBAL, J. Quality Index Method (QIM): utilização da Análise Sensorial para determinação da qualidade do pescado. In: CONGRESSO DO ALGARVE, 13., 2007, Lagos. Anais eletrônicos... Lagos: Escola Superior de Tecnologia da Universidade do Algarve, 2007. Disponível em: . Acesso em: 18 jan. 2014.
HERNÁNDEZ, M. D. et al. Sensory, physical, chemical and microbiological changes in aquacultured meagre (Argyrosomus regius) fillets during ice storage. Food Chemistry, v. 114, n. 1, p. 237-245, 2009.
LEITE, T. S. et al. Morphological and genetic description of Octopus insularis new species (Cephalopoda: Octopodidae), acryptic species in the Octopus vulgaris complex from the tropical Southwestern Atlantic. Journal of Molluscan Studies, v. 74, n. 1, p. 63-74, 2008.
LEITE, T. S. et al. Habitat, distribu-tion, and abundance of the commercial octopus (Octopus insularis) in a tropical oceanic island, Brazil: information for management of an artisanal fishery inside a marine protected area. Fisheries Research, v. 98, n. 1/3, p. 85-91, 2009.
LI, T.; LI, J.; HU, W. Changes in microbiological, physicochemical and muscle proteins of post mortem large yellow croaker (Pseudosciaena crocea). Food Control, v. 34, n. 2, p. 514-520, 2013.
LOUGOVOIS, V. P. et al. Spoilage potential of ice-stored whole musky octopus (Eledone moschata). International Journal of Food Science and Technology, v. 43, n. 7, p. 1286-1294, 2007.
MACHADO, A. L. Efeito do tipo de cozimento sobre as propriedades físicas e sensoriais da carne de polvo (Octopus insularis). 2011. 91 f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2011.
OCAÑO-HIGUERA, V. M. et al. Freshness assessment of ray fish stored in ice by biochemical, chemical and physical methods. Food Chemistry, v. 125, n. 1, p. 49-54, 2011.
OGAWA, M.; MAIA, E. L. Manual da pesca. 1. ed. São Paulo: Varela, 1999. 458 p.
SAS INSTITUTE. Statistical analysis system for windows. Version 9.2. Cary: Microsoft Corporation, 2009. CD-ROM.
SILVA, V. R. C. Parâmetros físicos e histológicos das espécies de polvo Octopus vulgaris e Octopus insularis submetidas a processos de conservação e cocção. 2009. 83 f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2009.
VAZ-PIRES, P. et al. Sensory, microbiological, physical and chemical properties of cuttlefish (Sepia officinalis) and broadtail shortfin squid (Illex coindetii) stored in ice. Food Science and Technology, v. 41, n. 9, p. 1655-1664, 2008.
Revista Ciência Agronômica ISSN 1806-6690 (online) 0045-6888 (impresso), Site: www.ccarevista.ufc.br, e-mail: ccarev@ufc.br - Fone: (85) 3366.9702 - Expediente: 2ª a 6ª feira - de 7 às 17h.