Performance of broiler chickens reared at two stocking densities and coir litter with different height

Raffaella Castro Lima, Ednardo Rodrigues Freitas, Herbenson Marques Gomes, Carlos Eduardo Braga Cruz, Danilo Rodrigues Fernandes

Resumo


The objective of this study was to evaluate the performance of broiler chickens reared at two stocking densities and coir litter with different height. A total of 522 one-day male chicks were distributed in a completely randomized design in a 3×2 factorial arrangement, with three litter height (5, 10 and 15 cm) and two densities (10 and 13 birds/m2), with six triplicates. The experimental period lasted 42 days, evaluating pH and litter moisture; performance; carcass traits; bone quality; and intensities of breast, hock and footpad lesions in the birds. Regarding the effect of density, a significant influence was observed only on performance, wherein the birds reared at the density of 13 birds/m2 showed lower intake and weight gain and better feed conversion than those reared at the density of 10 birds/m2. Irrespective of the rearing density and litter height, the hock and footpad lesions were frequent, and with severe intensity. It is concluded that coir with 5 cm height can be used to housing up to 13 birds/m2; however, the high rate of hock and footpad lesions makes the use of coir in the evaluated form unfeasible.

Palavras-chave


Seedor index; Bone quality; Carcass yield; Poultry litter

Texto completo:

PDF

Referências


ARAÚJO, J. S.; OLIVEIRA, V.; BRAGA, G. C. Desempenho de frangos de corte criados em diferentes tipos de cama e taxa de lotação. Ciência Animal Brasileira, v. 8, n. 1, p. 59-64, 2007.

AVILA, V. S. et al. Avaliação de materiais alternativos em substituição à maravalha como cama de aviário. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 2, p. 273-277, 2008.

BONAMIGO, A.; SILVA, C. B. S.; MOLENTO, C. F. M. Grau de bem-estar relativo de frangos em diferentes densidades de lotação. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 63, n. 6, p. 1421-1428, 2011.

BRUNO, L. D. G. Desenvolvimento ósseo em frangos: influência da restrição alimentar e da temperatura ambiente. 2002. 77 f. Tese (Doutorado em Zootecnia) - Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, 2002.

BUIJS, S. et al. The influence of stocking density on broiler chicken bone quality and fluctuating asymmetry. Poultry Science, v. 91, p. 1759-1767, 2012.

FURTADO, D. A. et al. Efeitos de diferentes sistemas de acondicionamento ambiente sobre o desempenho produtivo de frangos de corte. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 10, n. 2, p. 484-489, 2006.

KUN, Z.; ULUOCAK, A. N.; KARAMAN, M. The influence of some factors on carcass defects during fattening period in broilers. Archivos de Zootecnia, v. 58, n. 221, p. 117-120, 2009.

LANA, G. R. Q. et al. Efeito da densidade e de programas de alimentação sobre o desempenho de frangos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 30, n. 4, p. 1258-1265, 2001.

MOREIRA, J. et al. Efeito da densidade de criação e do nível de energia da dieta sobre o desempenho e rendimento de carcaça em frangos de corte. Revista Brasileira de Ciência Avícola, v. 3, p. 39, 2001.

MOREIRA, J. et al. Efeito da densidade populacional sobre desempenho, rendimento de carcaça e qualidade da carne em frangos de corte de diferentes linhagens comerciais. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 33, n. 6, p. 1506-1519, 2004.

MORTARI, A. C. et al. Desempenho de frangos de corte criados em diferentes densidades populacionais, no inverno, no sul do Brasil. Ciência Rural, v. 32, n. 3, p. 493-497, 2002.

OLIVEIRA, A. F. G. et al. Efeito da densidade de criação e do grupo genético sobre o desempenho e o desenvolvimento ósseo de frangos de corte. Scientia Agraria Paranaenis, v. 11, n. 1, p. 49-64, 2012.

OLIVEIRA, M. C.; GOULART, R. B.; SILVA, J. C. N. da. Efeito de duas densidades e dois tipos de cama sobre a umidade da cama e a incidência de lesões na carcaça de frango de corte. Ciência Animal Brasileira, v. 3, n. 2, p. 7-12, 2006.

ROSTAGNO, H. S.; ALBINO, L. F. T.; DONZELE, J. L. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 3. ed. Viçosa, MG: UFV. Departamento de Zootecnia, 2011. 252 p.

SANTANA, Â. P. et al. Causes of condemnation of carcasses from poultry in slaughterhouses located in State of Goiás, Brazil. Ciência Rural, v. 38, n. 9, p. 2587-2592, 2008.

SEEDOR, J. G.; QUARTUCCIO, H. A.; THOMPSON, D. D. The bisphosphonate alendronate (MK-217) inhibits bone loss due to ovariectomy in rats. Journal of Bone and Mineral Research, v. 6, n. 4, p. 339-346, 1991.

SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 3. ed. Viçosa, MG: UFV, 2002. 167 p.

SKRBIC, Z. et al. The effect of rearing conditions on carcass slaughter quality of broilers from intensive production. African Journal of Biotechnology, v. 10, n. 10, p. 1945-1952, 2011.

SKRBIC, Z. et al. The effect of stocking density on certain broiler welfare parameters. Biotechnology in Animal Husbandry, v. 25 n. 1/2, p. 11-21, 2009.

SORBARA, J. et al. Avaliação da polpa de citrus peletizada como material para cama de frangos de corte. Revista Brasileira de Ciência Avícola, v. 2, n. 3, p. 273-280, 2000.

VENTURA, B. A.; SIEWERDT, F.; ESTEVEZ, I. Effects of barrier perches and density on broiler leg health, fear, and performance. Poultry Science, v. 89, p. 1574-1583, 2010.




Revista Ciência Agronômica ISSN 1806-6690 (online) 0045-6888 (impresso), Site: www.ccarevista.ufc.br, e-mail: ccarev@ufc.br - Fone: (85) 3366.9702 - Expediente: 2ª a 6ª feira - de 7 às 17h.